Sidor

lördag 4 april 2015

Rossön påskafton 2015

Måste börja med att be om ursäkt. Det var #Pitstop i Rossön på skärtorsdagen, men den var flyttat från Bodumsparken till Rossöns Sport och Preem macken.
Vädret har varit hyfsat hittills. SMHI hadde förutspått skiftande väder, men så klart det är två dagar kvar..
I vart fall så hade vi besök av två domherrar på skärtorsdagsmorgonen. De åt syrenknoppar så det stod härliga till. En skata, Pica pica, var i full färd att plocka ris till sitt nya bo. Men riset var fastfrusit i snön. Med mycken möda så får skatan loss en 40 cm lång kvist som den drar iväg till höghusbygget. Apropå det så har det på Kunskapskanalen varit ett reportage om de klokaste fåglarna, där det visas hur kråkor och papegojor listar ut hur de skall komma åt mat som är gömd i en glaslåda. Djuren är fantastiska.

Apropå drivmedelsskattehöjning så har jag noterat att diesel nu är billigare än bensinen, runt 30 öre.
Billigaste drivmedlet i området just nu finns i Älandsbro och Härnösand. I onsdags tankade jag diesel för 12:60 kr. I Sundsvall kostade den 12:98 samma tid. I Rossön är den lite dyrare men det får vi skylla på transportkostnaden. Det viktiga är att vi har en tapp på byn.

Häromveckan var det information kring bredbands utbyggnad i kommunen och speciellt i Rossön. Mötet var välbesökt, men det är för få hushåll som visat intresse ännu, men vi får hoppas att det skall bli fler än hälften. Strömsund kommun har satsat 20 miljoner i ett första skede för att få en täckning på 90% i kommunen. Idag används kopparnätet men det kommer att släckas ned sinom tid. Kvar är då mobilt bredband, men ingen utbyggnad förväntas. Idag har vi inte ens 4G i området.

På tal om service så beundrar jag ICA i Rossön som har öppet alla dagar i påskhelgen. Fantastisk fint. Tack

Dock en negativ service för oss i glesbygd. Framöver skall morgontidningen distribueras med posten som kommer på eftermiddagen. Det känns som att tidningarna inte vill fortsätta ha prenumeranter i glesbygd. Nu skryter t.ex SundsvallsTidnings Anders Ingvarsson om hur tidningen finns att läsa på en läsplatta. Men, men, jag vill ha en papperstidning vid frukostbordet kl 06. En läsplatta är en åttondel av tidningsformatet. Du får ingen helhetsöversyn av tidningssidan. Sedan blir det dyrt att klippa ut artiklar ur läsplattan. :-(

PÅ kortvågen har det varit en onödigt massa contest så det har inte blivit så mycket QSO:n jag hoppats på, men det är två dagar kvar...

God Fortsättning

Inga kommentarer: