Sidor

lördag 1 augusti 2015

Fredag 31 juli 2015 dåligt väder fortfarande

Var det bättre förr?

Låt mig börja med att konstatera att jag anser att teknikutvecklingen är positiv och nödvändig. På gott och ont har tekniken hjälpt många människor. T.ex. kan många som har ”skrivbordsjobb”  arbeta hemifrån med dator och internet. Samtidigt innebär teknikutveckling att många människor ”blir över”. Men skogsbruket och jordbruket har också utvecklats med hjälp av och med transistor, dioder, IC kretsar och internet. Tack fysikprofessorn Julius Edgar Lilienfeld som 1923 patenterade transistorn.
Ibland känns det som att logistiken inte följer teknikutvecklingen. Låt mig beröra några fenomen som jag kom att erinra mig en sommarkväll sittande under min korkgran i Rossön.
1978 då jag flyttade från Hoting till Rossön och var aktiv i MHF Ungdom och FRO kunde det bli en hel del med papperspost. E-post var inte installerad då L. Kl 19.10 passerade rälsbussen på väg från Hoting till Långsele, Rossöns dåvarande järnvägsstation. Med på rälsbussen fanns en postlåda, så jag kunde lägga ett tjugotal brev på rälsbusslådan alla kvällar i veckan. Dagen efter delades breven ut i stort sett hela landet. 1981 då jag började arbeta för MHF region nedre Norrland kunde jag gå till järnvägsstationen i Sundsvall kl 23:40 på kvällen och lämna brevet i en postkupé på väg till Stockholm. Utdelning dagen efter. Idag är sista inlämning  på postterminalen på Kolvägen i Sundsvall kl 20:00 och på söndagar kl 17:00. Alltså trettio år senare så måste breven lämnas tidigare för att komma fram.
Fram till mitten av -80 talet kunde vi få post utdelad på lördagar mot en extra avgift om 2 kr. Samtidigt upphörde posten med lördagutdelning av lokaltidningar på landsbygden där det inte fanns lokala tidningsdistributions tjänster.  I sommar har vi haft en debatt i Ångermanlands och Jämtlands landsbygd om att Mittmedia drar in tidningsutdelning i Backe, Rossön, Tåsjö och andra mindre orter. Mittmedia hänvisar till att det procentuellt är så få abonnenter i glesbygden och det kostar för mycket att köra ut tidningarna. Chefredaktören för Sundsvalls Tidning och Allehanda hänvisar till att det finns E-tidning och läsplatta. Det är i och för sig en positiv utveckling att kunna få nyheter innan det har hänt men två saker talar emot. Bredbandet är inte utbyggt i glesbygden och där kommer internetleverantörerna in och säger samma sak, det är för dyrt. Själv vill jag ha en prasslande pappers-tidning  till frukostbordet. Jag vill inte få smörgåssmulor i tangentbordet. Dessutom saknar jag med flera läsplatta.
Mera bakåt i tiden.
1978 då jag etablerade mig i Rossön fanns både postkontor och bankkontor. Först försvann posten till Backe, sedan försvann banken. Idag är postkontoret flyttat till Ramsele och banken till Strömsund.
En posttjänsteman åker från Rossön till Ramsele  (5 mil) på morgonen. Lastar postbilen och gör en tur på 25 mil för att återvända och redovisa på postkontoret på kvällen, sedan åker den hem till bostaden i Rossön. Samtidigt kommer en lastbil på morgonen med paket till utlämningsstället på ICA i Backe, Rossön, Hoting, Tåsjö och Norråker. På kvällen kommer en ny postbil och hämtar brev från Hoting, Rossön 16:15, Backe och ned till Sollefteå.
Minns du postens diligenstrafik, de gula bussarna, som skjutsade både post och människor fram till -80 talet?
Samma händer inom biltrafikområdet, jag tänker på mackdöden. Visserligen uppstår Micro stationer i en del byar. Men där finns endast bensin. Inga oljor, tändstift eller korv med mos.
Ovanstående var en tråkig uppräkning av händelser men så ser verkligheten ut i inlandet.
Åker jag till köpcentret Birsta så kan jag köpa en varmkorv och dricka för 10:-. Hur går det ihop? Är det mängden som skall avgöra lönsamheten?

Men är inte livskvalitén något värt? Det är olika plånböcker som betalar hälsa och bredband….

1 kommentar:

gunillalskog sa...

Tänkvärt men låt brevbärarna vara lediga på lördagen
Annars håller jag med