Sidor

måndag 27 juli 2015

Måndag 27 juli 2015 regnar gör det

Har varit en repa till Umeå Vad händer i Umeå? Jo där kan man bese Guitars the Museum, som är det enda i världen med en sådan privat samling av Fender, Gibson och Vox gitarrer från 50-talet och en bit framåt. Det är ett klart sevärt museum. Väl komponerad med tidstypiska andra saker. Bröderna Samuel och Michael Åhdén från Vännäs har nedlagt ett fantastiskt arbete.

I Umeå finns bildmuseum i 6 våningsplan. Just nu pågick en utställning från Vietnamn. Mycket sevärt den också.

På NUS i den gamla delen finns den medicinhistoriska utställning kring sjukvård från 1750 fram till 1960. Det visar sjukvårdens och tandvårdens utveckling i Västerbotten under 250 år. Föremålen som visas kommer bl.a. från Gamla lasarettet byggt 1785, Umeås äldsta byggnad.
Intressant at se alla dåtida instrument med tandläkartänger till trampade borrar. Huvva.

U&me är ett intressant hotell att bo på. Ingen traditionell reception med personal att fråga. Incheckningskiosk där man får ett nyckelkort som skall användas i hissen, i dörren och på andra ställen. Rummet skall man inte tala om, med dusch och toalett i ett litet rum men tvättfatet i sovrummet. Inga garderober att hänga kläder, inget kylskåp med kylda drycker, men en fantastisk utsikt över en strömmande Umeälven.

Jaja, försökte komma till över till Wasa men färjan hade gått för dagen, så det blev en sväng till Himmelska fridens torg, men utan Fredrik Burgman. I Holmsunds hamn fanns "propellervingar" till ett antal vindkraftverk liggande i väntan på vidaretransport till ngn bergstopp.

På fredageftermiddagen var vi in i Vännäs till Gunnar (2JCG) och Maj. mycket trevligt möte. Tack för smörgåsarna.

Inga kommentarer: