Sidor

tisdag 19 juli 2016

Den lokala journalistiken på utdöende ?

I lördagens ST kunde vi läsa ett inlägg från den nye tf chefredaktören i MittMedia.
http://www.st.nu/vasternorrland/karin-naslund-vi-star-starka-i-lokaljournalistiken .
Detta fick mig att tända på några cylindrar och skrev idag tisdag ett litet mail till chefredaktören;

"Till:
karin.naslund@mittmedia.se ;


Tack för inlägget om lokal journalistik i lördagens ST.

Jag är inte beredd att hålla med dig i allt, men noterar i alla fall att i TÅN måndag finns ett fint reportage från bileventet i Ramsele under lördagen.  Men det var nog ett av få lokala reportage från västra delen av Ångermanland.
I Rossön som ligger fem mil väster om Ramsele har det under två veckor varit en utställning ”Rossön vi minns”  där det samlats ihop historia från 1800 och fram till 1980 talet. Ett mycket fint arbete och utställning på skolan i Rossön.
Där finns bl.a. om den flottningsverksamhet som upphörde 1980, en tvåhundraårig epok som ingen bryr sig om. I dag förstår inte ungdomar vad en ”flottarhake” är för något för att ta ett exempel.  Hela sommaren sjuder av aktiviteter i alla
byar men inget kommer i media. (Det är inte intressant eftersom det är så få människor som bor i glesbygden)
  
I övrigt noterar jag  följande aktiviteter som gör att man tappar intresse för media
-          Samma ledare i alla mittmedias tidningar 
-          Samma opinion
-          Samma kultur och musik reportage
Det enda som skiljer är insändare.
Mittmedia får allt färre journalister och de som fortfarande finns är koncentrerad till några få större orter/städer.
Min fundering är, hur skall den lokala journalistiken kunna komma i tidningen då det inte finns en lokal bevakning?
M v h
Mats Danielsson"

Svar på detta kom någon timme senare  (snabbt svarat i jämförelse med PostNord)

"Till:

Mats Danielsson;


Hej Mats,
Du sätter huvudet på spiken vad gäller journalistikens utmaningar. Vi behöver vara på plats för kunna bedriva lokaljournalistik. Publiken kräver också en enorm snabbhet i vår rapportering. För att möta de här kraven jobbar vi på flera olika sätt. Dels har vi journalister i alla kommuner i Västernorrland som kan vara på plats, träffa människor och granska makthavare. Dels har vi journalister som sitter tillsammans vid en nyhetsdesk i Sundsvall för att dygnet runt kunna rapportera om händelser runt om i länet, tex trafikolyckor, avstängda vägar, bränder och annan viktig information.
Genom att nyhetsdesken hela tiden har koll på vad som händer, så kan journalisterna på fältet fokusera på att göra de jobb som kräver närvaro.
Det är sant att vi är färre journalister än tidigare, men vi är fortfarande fler och finns på fler orter än public service. Kanske en klen tröst, men ändå viktigt att komma ihåg. Dessutom gör teknikens utveckling att vi inte behöver vara lika många som tidigare och ändå kunna producera lika mycket journalistik; vi har fler automatiserade flöden och mycket av vår produktion har effektiviserats med teknikens  hjälp. Att rakt av jämföra hur många vi är nu jämfört med tidigare är därför svårt att göra på ett relevant sätt.
Hur framtiden ser ut  - hur den lokala journalistiken ska överleva på sikt – finns det inget givet svar på. Nu vet du i alla fall lite mer om hur vi resonerar.
Vi jobbar också med läsarmaterial, där vem som helst kan rapportera och skicka in text och bild till oss. Är du intresserad av det så kan du kolla in den här länken: http://www.allehanda.se/skickain/nara
Tack för att du hörde av dig! Vad gäller tipset om Rossön så för jag vidare det till vår nyhetschef.
Hälsningar,
Karin Näslund
Ansvarig utgivare och tf chefredaktör
Sundsvalls Tidning och ST.nu
Örnsköldsviks Allehanda
Tidningen Ångermanland
Sundsvalls Nyheter"

Detta gav mig ytterligare anledning till ett inlägg men som förblivit obesvarat.
"Tack för ditt svar.

Två saker; ang Rossön så har jag för två veckor sedan tipsat ÖP, LT, TÅN och ST.  Men ingenting har hänt.
ang att själv skriva   så är det i  och för sig en bra möjlighet men det kommer inte alltid in i papperstidningen (som jag anser är huvudmediet fortfarande) och det är inte säkert att reportaget blir opartiskt som då en ”riktig” journalist gör reportaget.
  
M v h  Mats"

Inga kommentarer: