Sidor

lördag 29 april 2017

tjugoniodedagen i april månad 2017

Det närmar sig okulta händelser! I dagens SvT Västernorrland finns ett reportage kring

"Undvika ”ofog med djävulen”

På söndag tänds massor av brasor runt om i länet. Foto: TT.
Valborgsmässoafton firas inte bara i Sverige och eldar och smällare var ursprungligen ett sätt att oskadliggöra spökerier och häxor och förhindra ”ofog med djävulen”.

Läs gärna det.
Här i Rossön har vi mig veterligt knappt något okult, det skall möjligtvis vara att jag stör någon telefon, radio eller TV med mina utsändningar på kortvågen. Nu kör jag endast barfota, d.v.s. max 100W (som en glödlampa) men fel frekvens eller band så kan det bli interferens med någon TV kanal. Men det bjuder jag på. Redan 1973 hade jag utsändningar i Västra Hoting på FM bandet runt 90 MHz. Radio Baluba, men det var nog beskedligare utsändningar med prat och musik. Dock var räckvidden knappt 1,5 km. Men igentligen började det redan 1963 på Gimåfors där jag byggde ihop en mottagare för att kunna lyssna på radio Luxemburg.
Nåja, vänta till 2020 då har jag en 20 meters fackverkare här i Rossön, med en kryssyagi i för 144 MHz och ett antal dipoler för 40 och 80 meter.
Nu i helgen är det en massa aktiviteter på banden då ett antal f.d. nedlagda försvarsfort besöks av radioamatörer. På lördagmorgonen körde jag SF2RF Rödbergsfortet i Boden och SF3HF Hemsöfortet. Fortsätter att lyssna under dagen för att få ett finskt och några från södra Sverige.

På Youtube finns ett klipp från föregående SF3HF aktivitet.  https://www.youtube.com/watch?v=34xDAYZSITY
Här en länk om Hemsö fästning ur serien hemliga bergrum  https://www.youtube.com/watch?v=mX6MDKKfQ2s#t=778.8302784 

Denna valborg planeras att göra av med lite pengar på lotter, varmkorv, kaffe m.m. på
hembygdsgården majbrasa.
Vi syns eller hörs
/Mats

2 kommentarer:

Gunilla lskog sa...

Bara om radio och sånt jag inte begriper
Ha det

Mats Danielsson sa...

Men begrip du int oknytt?