Sidor

torsdag 24 oktober 2019

Läser på det s.k. nätet

Läser på SVT Västerbotten att Kyrkan skall sälja kyrkor för att rädda den dåliga ekonomin. Man noterar också att de flesta kommuner och regioner "går dåligt" med många miljoner i underskott. Skolan skall spara, regionerna lägger ned hälsocentraler.
Varför har det blivit så. En del av förklaringen kan vara privata skolor och vårdval.
Kyrkans allt sämre ekonomi är likt föreningslivet då medlemmar lämnar kyrkan eller föreningar.
Men den stora frågan är - varför har det blivit så?
Är det de stora finanshajarna - VD - politiker - rikemannens fel. Men det har funnits "rikemän" i alla tider.
Noterar också att det har lagts varsel hos min f.d. arbetsgivare. Hur kan det komma sig?  Jo det kan jag berätta om framöver.

Skall jag gå i ide?  Det kommer att märkas när tiden lider...

Ha det artut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för dina fina kommentarer!

Jag själv präst i svenska kyrkan...

Det är för det första fler som arbetar inom svenska kyrkan än dem som besöker en kyrka.
Vi har vänort- vänförsamling i Storbritannien och där är prästen i församlingen oftast den enda anställde, de övriga församlingsarbetet utförs av volontärer, alltså ideellt arbete precis som inom föreningslivet i Sverige.
Något man måste beakta!

Landsortskyrkan som jag känner till, de i mitt kontrakt, 4 - 6 besökare en vanlig söndag (en hyfsat bra söndag 14 - 17 besökare) av dessa är oftast två personal från vårdboendet tyvärr har det varit så de senaste 20 - 25 åren.
Nu har Svenska kyrkan av nöd och tvång börjat en förändringsprocess, man kan inte sitta still i båten längre.
Man måste avyttra kyrkor precis som i England, möjligen att våra nysvenskar kan få göra om dem till sitt s.k. tempel, moské etc.
Att värma upp kyrkor, vaktmästare, kyrkvärdar, snöröjning för så få besökare är kanske inte ekonomiskt försvarbart då kyrkobesökarna i stort sett är minimalt på landsbygden.

Sommarkyrkor däremot är populära med konserter, men, då är hemvändarna, sommargäster på besök så det går inte att jämföra.

Vi kan inte förändra utvecklingen, vi fick fått extra pengar för att öka kyrkobesökarna millenium skiftet, det var det året det ökade, men då kunde vi också ha många aktiviteter som lockade alla åldrar.

Ha det gott i Bodums kyrka!

Prällen

gunillalskog sa...


Nu får du berätta varför det blivit som det blivit på din arbetsplats. Tror du att det hänger ihop med att man lämnar föreningsliv, kyrkor o. dyl?

Du har också varit med om att varsla folk och det är det värsta man kan göra.
Var rädd om dig
Din vän