Sidor

söndag 2 februari 2020

Söndag den 2 februari 2020

Denna dagen snöfritt, men regn i luften. Vi har haft snöfall i fyra dagar så nu får det räcka några dagar. Må ge de som sköter väghållningen har i nordvästra delen en eloge för bra underhåll. För attt inte prata om alla med traktor och snöslunga. Så blåst det är i byn. Sundsvall skall vi inte nämna...
Nu är det lite kris på Backe HC, flera av sköterskorna är sjuka och läkaren Olof Nilsson har flyttat. Stackars Elin Westin som får dra lasset nu. Regionen vill passa på att nedgradera BHC till en filial då vi saknar fast läkare. Förutom Elin finns just nu en stafett var tredje vecka, stackar hen som knappt känner patienterna. Annat var det med Olof N han kände alla.  Nu finns det risk att patienter måste åka till Strömsund. Hur skall regionen klimat kompensera alla dessa resor ??

<Många är de Tempel av Tempelriddare Orden som varit och besökt sina kyrkor, Bla var RT Verdandi och RT Idun i Jättendals kyrka och bevittnade att alla barn födda 2019 erhöll en bibel.

För några dagar sedan fick vi radioamatörer i Strömsunds kommun m.o. information om att vår radiolärare och medlem  SM3BIU  Barndt I Tullingsås gått bort.

"Många av radioamatörerna i Strömsunds kommun med omnejd har dels gått el-tele på Hjalmar/Strömerskolan och dels fått introduktion i amatörradions härligheter. 1977-78 hade SM3KDY förmånen tillsammans med åtta andra ungdomar att få gå T-cert kurs som det hette på den tiden. Under tio veckor åker Basse Strömsund Rossön för att lära oss elever ellära, Q koder, anrop, antenner m.m. Berndt, SM3BIU, Basse I Utkanten hjälpte många ungdomar tillrätta med radioutövandet. Basse var involverad i SK3YQ och bl.a en länk mellan Tåsjöberget och Sollefteå. Vid flera av våra Fielday:s på Tåsjöberget kom Basse med sin motorcykel med en handjagare på styret."


1 kommentar:

Anonym sa...

Det var tider då dr. Schönberg ensam läkare på 120 vårdplatser och syster Helga var Backe sjukhus galjonsfigurer.
Dr Schönberg var periodvis i tjänst 365 dagar om året, ingen reglerad arbetstid utan det var bara att kliva upp om en patient kom in till sjukhuset för vård.
Syster Helga var en kommendora som styrde Backe sjuk minutiöst med patienten i fokus!

Gun-Britt Abrahamsson, röntgensköterskan var den sista som arbetade på detta sätt, hon kom om de ringde för hjälp med röntgen oavsett tid...

Tiderna har naturligtvis förändrats p.g.a. urbaniseringen, förändringen av samhället från skogs - jordbruk till IT - kunskapssamhället och då finns inga arbeten man utbildar sig till i glesbygd.
Befolkningsminskning, hög medelålder, lågt barnafödande, trots det kämpar Ångermanlandsdelen av Strömsunds kommun; Fjällsjö - Bodum vidare mot nya mål!

Nu säger t.om. experterna att kommuner ska ha en plan B och inte lova utveckling av gles - landsbygd utan att man ska kunna dimensionera verksamheter utefter ännu lägre befolkningsmängd.
Det blir då svårt att upprätthålla service, det blir då föreningar - ideella verksamheter som får mer och mer överta ansvaret för det tidigare kommun hade.

Gudrun