Sidor

tisdag 25 februari 2020

Uppenbarelsen

HURRA - Grattis Backe HC

https://jamtlandstidning.se/huvudflode/lanet/2020/halsocentralen-i-backe-raddad/?fbclid=IwAR18HL9MaqzcaZ18-qmnjVX73hTGFtaweyo2e6xdF0wSF6ZzIcwUNyXa0Ho




Hälsocentralen i Backe räddad


Monika Lundgren, närområdeschef och läkaren Elin Westin, gläds åt att Backe Hälsocentral får ytterligare en fast läkare. Foto: Inger Kraft Etzler


Full läkarbemanning igen

BACKE (JT) Det gick en lättnadens suck gick genom hela Backe när det blev bekant att läkaren Olov Nilsson återvänder till Hälsocentralen. Det återstår bara formaliteter, papper ska skrivas och Hälsovalskontoret ska ordna om så att Hälsocentralen inte längre ska vara en filial. Byns invånare slipper be jägare jaga efter läkare.
– Är det sant att Olov kommer tillbaka? Det var jätteroligt att höra! Vilken lättnad att höra!
Så blev reaktionerna när beskedet om att ”dr Olov” kommer tillbaka till sin gamla arbetsplats. Det var som att det inte riktigt gick att tro på att Sveriges bästa hälsocentral skulle bli fulltalig igen.
– Det är väldigt roligt. Nu har vi en ST-läkare och två läkare på plats i Backe inom kort. Dessutom kommer Igor och Tanya Tegay till Strömsund. Igor kommer att ta han om Närvårdsavdelningen och Tanya om BVC förutom att de verkar som allmänläkare, berättar Monika Lundgren, närområdeschef.
– Här i Backe har vi en potential. Vi drar åt samma håll och har en vilja till utveckling och fortsatt arbete i den nära vården. Jag hoppas och tror att de märkta pengarna till primärvården från regering och riksdag går till att utveckla den nära vården, säger Monika.
Det där med jägarnas insats då?
– Vi har inga kontakter i Backe, sade regionens primärvårdschef Anna Granevärn och hänvisade i ett samtal att ett jaktlag i Kälarne hade lyckats rekrytera en läkare.

Sten Lif från Tåsjö har listat sig på hälsocentralen i Backe och gläds åt att det blir fulltaligt igen.
Foto: Inger Kraft Etzler
Frågan inställer sig då om hur kontakterna med hälsocentralen eller områdeschefen ser ut.
Ihärdigt lokalt och engagerat arbete löste dock problemet före den gångna helgen. Alla berörda understryker sin glädje över att Hälsocentralen blir fullödig med bemanning igen. Och fortsätter att ge god vård. 1950 patienter är listade på hälsocentralen i Backe som gick med 807 000 kronor plus förra året, till en del beroende på att patienter från grannlänen valt att lista sig i Backe.
– Nu ska alla papper ordnas snabbt med Olov Nilsson. Hälsa och sjukvård betyder så mycket här med 15-16 mil från sjukhuset och så finns det inte någon ambulans stationerad här. Primärvården måste fungera, säger en glad för att inte säga lättad Monika Lundgren.
Patienterna i Backe och Strömsund kan andas ut – alla läkare på plats inom kort



1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis Mats m.fl. Bodum - Fjällsjöbor!

Allt löste sig lyckligt som i sagornas värld!

Backe har haft ett fullvärdigt sjukhus med allt vad det innebär, ambulansstation samt varit en skogsmetropol med många skogsbolags kontor representerade, har blivit avlövat på alla områden,
Staten har också övergivit Backe då man lade ned Samhall, samhällsföretags verkstad på orten.
Ja listan kan bli lång, sjukvården kan inte bara försvinna från ett område Ångermanlandselen av Strömsunds kommun.
Vi förväntar oss att våra rikspolitiker lagstiftar om en mininivå på sjukvård, samhällsservice i lands - glesbygd för att befolkningen ska kunna leva - bo kvar.


Med vänlig hälsning


Gudrun