Sidor

måndag 2 juli 2018

Må 1 juli Tisteldags

Nu är det dags för en tistel.
I dagens Sundsvalls Tidning och Tidningen Ångermanland har man i en artikelserie diskuterat avreglering. De som intervjuas (samma i hela mittmedias tidningar) är positiv till avregleringen.
-Jovisst är det väl bra att paket kan hämtas och lämnas på ICA i Rossön under veckans alla dagar.
Gamla Postverket var lite "bänglig" genom att det var bara må - fr öppet.


-På sextiotalet då hade vi postkontor i Gimåfors som tillika vara en telegrafväxel station. På posten bank kunde man spara veckopengen och få en ordentlig ränta. Jag minns att vi på skolan varje fredag sparade en slant för att sedan varje termin gå till postkontoret och sätta in pengarna och få ett märke och stämpel i postsparbankboken. Det var liksom en höjdpunkt, vem hade sparat mest?. Det var också exempel på praktisk samhällskunskap
I början av 1980 talet hade vi lördagsutdelning av brev om man satte på ett extra frimärke (lila till färgen med texten lördagsutdelning). 1983 kunde man lägga brev på en postvagn vid Sundsvalls järnvägsstation kl 23:40 och brevet delades ut i Stockholm på förmiddagen efter.
Idag kostar det 9 kronor att skicka ett vykort. och posten töms i Rossön kl 16:00 står det på brevlådan. Men sanningen är att Post Nords bil tömmer brevlådan i Hoting efter kl 15 tiden och tycker att tiden 16:00 inte behöver passas i Rossön utan tömmer 15:53. :-( @.


Nu var det inte det som är tisteln. Det är de brev som försvinner någonstans på vägen.


I mitt dagliga värv attesterar jag fakturor och löneutanordningar som sedan skickas till vår redovisningscentral i Borlänge. Under de senaste fem årens lopp har minst ett tiotal försändelser försvunnit. Även inkommande post till mig har försvunnit då personal ringt och frågat varför de inte får sin lön. Det har hänt minst fem ggr.


I juni månad var Post Nord ute på en "raggningsturné" föra att få veta vad vi tycker. Det var en turné där hellre postens tjänster presenterades.
Att brev försvinner och att sorteringsmaskinerna ibland tuggar kuvert nämndes inget om.


Häromdagen fick jag bevis på att brev vägs. Ett brev som postades i Rosersberg utanför Stockholm med 4*9 kr frimärken (250 gram) hade körts i sorteringsmaskinen och där stod 198 gram i stämpeln.
Det som var extra spännande var att frimärkena var stämplade med en gammal traditionell handstämpel en dag senare.


Alltså, när töms brevlådan vid rätt tidpunkt, och när kommer 100% brev fram till mottagaren.


Post Nord säger att antalet försändelser minskat kraftig senaste tio åren. Men det såklart då man inte möter konkurrensen från Internet. Idag skannar företag alla försändelser och krypterar den för e-post befordran. Dessutom går det på en minut i stället för 12 timmar.


I och för sig längtar jag inte tillbaka till 1960, men Post Nord skall sköta sina uppdrag,  punkt slut.


Frågan är varför det inte finns ränta hos bankerna idag, då det var 3-5%  på 1960 talet. Vart tog räntan vägen?

Inga kommentarer: