Sidor

fredag 11 juli 2008

23 11 juli 2008

Sitter på Hotell Porjus och blickar ut över Lule älven. Har idag åkt från Arvidsjaur, där jag bl.a. tjuvkikade på K4 som ännu finns kvar. Lappstan är också värt att se. I Moskosel drack jag och Z kaffe med ostkaka och hjortronsylet i gamla stationshuset vid Inlandsbanan. Vid forsränningen där E45 går över Piteälven köpte jag en rökt öring, smaskens. Tyvärr var E45 från Moskosel och fyra mil norrut under renovering så det var nedsatt hastighet och grovgrus i c:a 4 mil. Annars är E45 suveränt fin. Mestadels 110 km/h. Efter en sväng i Jokkmokk, det regnade så det blev mest från bilfönstret, var vi in till Akkats kraftverk i Lilla Luleälven. Ett fantastiskt konstverk. Jag menar att det är spektaktulärt målat. Lars Pirak och Bengt Lindström står för konstverket, så då förstår du. Trolltrummor och andra demoner. Harsprånget, vilket magnefikt kraftverk. Väl uppe i Porjus, lika stort som Rossön, 457 invånare, blev det en lövbit och en orientering runt byn och kraftverket. Precis som i Rossön så finns en golfbana och en flygplats.
Det som faschinerat mest är hur järnvägen bygdes 1928 från Östersund till Gällivare. Tänk att med skottkärra, häst och vagn, spade och spett över myr och berg dra fram inlandsbanan. Vilket mästerverk. Likaså de som bygde alla våra kraftverk i alla älvar. Visserligen fanns lite mera redskap då, men ändå. Nu skiner solen över Luleälven, vilken vy från Hotellfönsret. I morgon bär det av till Gällivare.

I går åkte vi från Rossön via Vilhelmina där jag fotade ett gammalt Ånglok till Arvidsjaur. Vilhelmina har just nu kulturvecka så det var ganska ruschigt. I Storsele besökte vi en mycket fin rastplats där Ångermanälven rinnaer under E 45. I Storumen hittade vi Wiklunds skoaffär som hade sommarrea så det blev ett par skor åt oss var. I Blattnickelse gjordes ett kaffestopp hos Z:s syster. Men hon var i Borka så det blev egen servering. Blattnicksele är känd från TV genom bl.a. "Värsta Språket" med Lindström. Väl uppe i Arvidsjaur blev det en laxkottlet på en av stans pizzerior. En sväng till fots på byn blev det en skön sömn på LaplandLodge, Bed and breakfast.

Nu blir det en kvällsfika...

Inga kommentarer: