Sidor

fredag 10 april 2009

No 39 10 april 2009

Långfredag i Rossön. Dagen har faktiskt varit ovanligt lång idag. Vaknade runt 08;30 fast hade glömt att ställa om klockorna till sommartid så igenligen är klockan 09;30. Göra upp eld, läsa månadens tidningar. Dagen började i grått väder men ändå +3. Nu kl 18:20 har vi klarblå himmel och +7. En härlig dag. Runt om ilandet har det varit oroligt i trafiken, tre dödade i Skåne -trafiken. En övningskörningselev ertappas med 0,5 promille i blodet i samband med övningskörning. Man kan undra hur blåögt trafikläraren är.Under den månad som varit har media slagit upp med stora rubriker den kostnad som den nya risk ett utbildningen kostar. Mellan 700 - 1200 kronor vid olika trafikskolor. Om det är 10 elever så får trafikskolan in mellan 7000 och 12000 kronor för 3 timmars arbete. Inte undra på att elverena klagar. Tänk om andra hade möjlighet att bedriva risk ett utbildning, MHF, NTF, nykterhetsrörelsen motorklubbar m.fl. Jag tror inte att den ideella sektorn har sämre pedagogik än trafikskolorna. Tyvärr har vägverket ställt så enormt stränga regler på den som skall utbilda, så det är knappt att trafikskolorna uppfyller kraven. Tänk om vägverket kunde se möjligheterna till att få ett bra resultat med hjälp av intresserade föreläsare.Samma sak är det med tjafset kring obehöriga lärare på skolorna. Personligen anser jag att det är medfött att vara pedagog och få kontakt med lyssnaren. En ointresserad människa kan inte skapa ett naturligt pedagogiskt förhållningssätt. Jag blir så trött på alla dessa uppsägningar som oroar eleverna varje vår. Låt omtyckta lärare får jobba i skolan, vare sig de är formella eller informella.Nu är snön snart borta, och vinterns grus dammar välderligt av bilarna. Det är fantastiskt konstigt att det skall ta sådan tid för väghållarna att komma fram med snöplogen på vintern, sandupptagaren på våren, potthåls lagaren på sommaren och väghyveln på hösten. Vafför är det så?

Vid något tidigare tillfälle har jag ondgjort mig på Zebra lagen. Den lag som tillkom vid seklet början, eller om det var redan i slutet på förra. Min tes är fortfarande; Tänk om Oseanångere skall väja för en jolle!. Jag menar att det är fel att fotgängare skall ha gå förs rätt. Det blir ryckigt i korsningar, roneller. Jag blir så irriterad varje morgon på väg till arbetet och vid rusningstid står det nästan stilla i rondellerna därför att vi biltrafikanter skall lämna gångare företräde. Magdalena Ribbin har i DN skrivit om detta. Idag finns 165 inlägg till hennes påhopp på oss bilister. http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/03/26/markera-mot-trafikdrullar-2416

Våren har varit ett evigt åkande mellan Sundsvall och Stockholm. Det som fascinerar mig mest är hur alla småbarns föräldrar skall ha in barnvagnarna på bussarna i rusningstrafik. När det gäller Stockholm så tycker jag synd om alla sedda barn, som yrvakna skall med buss ta sig till skolan. Själv växte jag upp på Gimåfors i en s.k. B2 skola. Ingen buss, där fick man ga till skolan, till ishockeyplanen, forbollsplanen osv. Men visst var det bättre förr.

Det enda som är bra idag, är den tekniska utvecklingen som gör att man kan sitta i Rossön och skriva dessa rader som med hjälp av luftburen verksamhet hamnar på en blogspot.

Efter att läst månadens tidningen Ångermanland så noterar jag att OK macken i Backe skall läggas ned efter sommaren. Det säljs för lite bensin anser OK. Men va f-an har OK med försäljningen att göra, är det inte arrendatorn som borde tycka att förtjänsten är för liten...
macken läggs ned så är närmaste mack i Junsele 3 mil, Ramsele 4 mil, Strömsund 4,5 mil, Hoting 3,5 mil. Nej nu måste vi bilister och politiker reagera. Hur skall vi kunna ha en ekonomiskt hållbar glesbygdsutveckling ?

Trevlig påsk till dig.

1 kommentar:

Rusan sa...

Du får sjunga visan "Här är polisen som mitt i gatan står. När han visar stopp så kör bilarna så glatt förbi