Sidor

lördag 13 februari 2010

73 lö 13 feb 2010

Tempelriddare Orden
Har konvent i Sundsvall 28 - 31 juli på Södra Berget. Under hösten 2009 har flera arbetsgrupper arbetat med utflykter, möten m.m. Idag hade vi ett tvärmöte för att informera varandra om vad som händer och hur långt resp grupp kommit. 600 besökande gäster skall tas om hand och visas det bästa vi har i Sundsvall. Ett spännande arrangemang.

Blåbandet Skönort
har idag haft en kulturträff på Skönsmohuset. JanEric B berättade från en resa till Svansele Vildmark för några år sedan. Visade också en DVD film från Vildmarksbyn. Mycket intressant att se hur en idealist kan skapa ett stycke naturhistoria på 1400 m2. I vart fall en intressant turist anläggning där man kan låna fyrhjuling, snöskoter m.m. för att uppleva natur och djur.
Svansele ligger c:a 8 mil väster Skellefteå
Vanja C ordnade med en smörgåstårta och Mazarintårta.
MHF Viinoret skall få en takrakning i morgon. Det har kommit otroligt mycket snö längs kustlandet. Dessutom har det blåst, så snön har blivit ordentligt packad. Hoppas att tacket ännu inte givit vika.

IOGT-NTO Hälleberget skall få sin kassa reviderad i morgon söndag. Det går säkert bra.

Sjukhusfrågan fortsätter att skapa debatt i media. Det håller nog på att bli dags för Styggbjörn och Eva att ta sin Mats ur skolan och se sig om efter annat arbete. Personalchefen Bäcklin bölade i dagens Dagbladet att det var ett mediadrev som fällde henne. Men det är då för fantastiskt att en konsult med en ofantlig lön, och som är så slipad att man kan ge sig på att använda företagets kredit kort för egna förlustelser, är så bräcklig att media fäller hennes arbets tillfälle vid Sundsvalls sjukhus. Nämen nu är det dags att Styggbjörn som tjänar 140.000/månad och lite andra extra kryddningar, själv tar hand om uppsägningsfrågan. Tycker att säger man A så så får man stå för B. Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara på torget idag då det var en manifestation mot dårskaperna.

DVD
Avslutningsvis så var jag på Claes Olson i går kväll och inhandlade en lite bergsprängare som innehåller radio och en DVD spelare. Både en liten 7 tums skärm och ljud. Denna kan man koppla till en TV eller en video kanon med hjälp av en RCA sladd. Den kan också vara intressant att ha med sig på olika ställen. Tyvärr är det endera batteri eller 220 v drift. Hade varit praktiskt med 12 volt för bil drift.

Folkbildning och Landstinget

Konsekvensbeskrivning av minskade anslag till studieförbunden.

Inledningsvis vill vi peka på det förhållande att anslagen till studieförbunden från Landstinget Västernorrland under tiden 1992 – 2010 minskat från 9 910 000 kronor till 5 727 000 kronor vilket innebär en sänkning med 4 183 000 kronor eller 42,2 %. Om man till detta lägger inflationen uttryckt i konsumentprisindex så är den 30 % på samma period. Det verkliga värdet av landstingsanslaget 2010 blir då 44,5% eller omvänt har det minskat med 55,5 %.

Landstingsanslaget till studieförbunden är alltså redan mer än halverat. Det innebär att en till synes blygsam minskning med ytterligare 10 procentenheter på anslaget 2010 medför att anslaget totalt minskat med 60 procent från 1992. En minskning med 40 % innebär att 26,7 % av anslaget återstår jämfört med det år anslaget var som störst.

Bilden är likartat vad gäller kommunerna i länet. Studieförbunden har alltså under de senaste dryga 15 åren ständigt brottats med minskande anslag från kommuner och landsting.

Anslaget från staten har inte haft samma utveckling då staten räknat upp anslaget med hänsyn till pris- och löneutvecklingen. Staten markerar dock i folkbildningsproposi-tionen 2005/06:192 Lära, växa, förändra att anslagen till folkbildningen är ”en gemensam angelägenhet för staten, kommunerna, landstingen och huvudmännen” och att ”det ekonomiska stödet bör bäras gemensamt”. Vidare att ”Principen om ett gemensamt ansvar innebär också att staten inte kan kompensera bortfall av stöd från andra finansiärer”.

Genom det minskade anslaget från kommuner och landsting har studieförbunden de senaste 10-15 åren tvingats till kraftiga strukturförändringar. Antalet juridiska enheter i form av fristående lokala studieförbundsavdelningar har minskat från ca 1 500 till dagens nivå på under 370. Flertalet av studieförbunden har samtidigt tagit bort den regionala nivån och har kvar avdelningar/regioner med stora geografiska verksamhetsområden. En konsekvens av detta är att antalet anställda minskat kraftigt liksom antalet förtroendevalda. Verksamheten har också ändrat innehåll och andelen ideellt arbetande cirkelledare har ökat kraftigt.

När det gäller sambandet mellan statens, kommunernas och landstingens anslag så kan man konstatera att det inte finns någon direkt koppling mellan anslagen utöver formuleringarna i propositionen och det efterföljande riksdagsbeslutet om gemensamt ansvar för finansieringen. I praktiken finns dock sambandet att när anslagen från kommun och landsting minskar försvåras det lokala och regionala arbetet och om verksamhetens omfattning sjunker minskar även statsbidraget till länet.

Vi har, med utgångspunkt i boksluten 2008, samlat in uppgifter på studieförbundens samlade intäkter som då var 82 miljoner kronor fördelade på följande rubriker:
- Statsbidrag 43 000 000:-
- Landstingsbidrag 6 240 000:-
- Kommunbidrag 9 971 000:-
- Projektbidrag 1 912 000:-
- Övriga bidrag 1 852 000:-
- Deltagaravgifter 13 945 000:-
- Övriga intäkter 5 077 000:-

För detta stöd betalade man ut drygt 28 miljoner i löner och arvoden. Antalet administrativa tjänster var 77 och antalet cirkelledare med arvode var 523. Till det kommer också ett betydande antal kulturarbetare som erhöll ersättning från studieförbunden. Antalet ideellt arbetande cirkelledare var drygt 4 000. Till detta kommer också lokala inköp och utbetalda hyror på nära 20 miljoner kronor.

Vi har inte motsvarande siffror för 2009 men om vi utgår från statens uppräkning av anslaget 2009 hamnar statsbidraget på knappt 44 miljoner 2009 och 45 miljoner 2010 förutsatt att verksamheten inte minskar.

Ovanstående sammanställning gäller Västernorrland oavsett juridisk person. Men när vi diskuterar anslaget från landstinget så står det i landstingets egna regler att ”Landstingets motiv för anslagen till studieförbundens regionala verksamhet är, utöver de som staten anger, att stödja/stimulera planerad och genomförd regional verksamhet. Studieförbunden ska också, i tillämpliga delar, följa de intentioner som framgår av Regional tillväxtprogram (RTP), Regional utvecklingsstrategi samt Kulturpolitisk policy. Syftet med anslaget är att den verksamhet det stöder ska ge regionala effekter och stimulera utveckling av ny verksamhet och ny kompetens. De regionala insatserna ska påverka det lokala utbudet och kommer därigenom länets invånare till godo genom att kunskapsnivån och kvaliteten hos organisationen höjs.” Det innebär att landstingsanslaget bara kan användas för regional verksamhet. Statsbidraget och kommunbidraget används för att bedriva den lokala verksamheten.

Ytterligare sänkningar av landstingsanslaget får därför i första hand effekt på den regionala verksamheten. Den regionala verksamheten består i huvudsak av

- Pedagogiskt och metodiskt utvecklingsarbete i syfte att finna nya verksamhetsformer och därigenom utveckla kvaliteten i befintlig och ny verksamhet
- Utbildning av förbundets ledare, personal och förtroendevalda i regionen
- Utveckling av medlems- och samverkansorganisationernas verksamhet på regional
nivå
- Opinionsbildning på regional nivå
- Utvärdering och uppföljning

När representanter för studieförbunden svarar på frågan om vilka effekter ytterligare minskningar av landstingsanslaget får blir svaren dessa:
Effekter av minskat anslag
Det är svårt att gradera effekterna vid olika nivåer på nerskärningar då det hela tiden sker en urholkning av anslaget som när det når en viss gräns innebär att åtgärder måste vidtas. Men generellt kan man gradera nivåerna så att en mindre minskning först ger effekter på utbildning av förtroendevalda och personal. Vid en större minskning försvinner cirkelledarutbildningar och stöd till medlemsorganisationer. Folkbildningsrådet kräver att alla cirkelledare skall ha en grundkunskap kring folkbildning. I några fall kommer även den regionala organisationen att försvinna vilket innebär att personal sägs upp.

Även om det är regional verksamhet som stöds av landstinget får en minskning även effekter på den lokala verksamheten. Färre personal- och cirkelledarutbildningar påverkar kvaliteten negativt samtidigt som stödet till medlems- och samverkans-organisationer minskar.

Det innebär att studieförbundens resurser för att aktivt verka mot utanförskap och lokal och regional utveckling minskar och i några fall helt upphör.

All cirkelverksamhet har en positiv effekt för vårt demokratiska samhälle men särskilt arbetet tillsammans med olika föreningar har betydelse för vår demokrati. Färre utbildningar för medlemsorganisationerna får därför en negativ effekt på den demokratiska utvecklingen.

Studieförbunden bedriver idag en viktig verksamhet för ungdomar. Om den minskar eller läggs ner riskerar fler ungdomar att hamna i utanförskap vilket kostar samhäller stora belopp. Några nationalekonomer uppskattar samhällets kostnad för en ungdom i utanförskap till 1-1,5 miljoner kronor per år.

Studieförbundens verksamhet har också en bevisad positiv effekt på folkhälsan. Studiecirkeln ger både intellektuell och social stimulans vilket inte minst är viktigt för äldre människor för att behålla en bra hälsa. Minskande eller utebliven verksamhet kan därför snabbt ge ökande kostnader för sjuk- och hälsovården.

Studieförbunden samverkar med olika föreningar kring arrangemang av kulturprogram. 2009 redovisades ca 12 600 kulturprogram av studieförbunden vilket är en viktig del i länets attraktionskraft. I vårt eget kvalitetsprojekt kunde vi konstatera att studieförbunden spelar en betydelsefull roll för de föreningar man samverkar med. Studieförbunden tar bland annat hand om redovisning och utbetalningar av gager och skatter vilket innebär att alla program blir redovisade. Det regionala anslaget stimulerar samverkan och en geografisk spridning av kulturprogrammen så minskade anslag påverkar även dessa negativt.

I en annan del av vårt kvalitetsprojekt 2008 tittade vi på cirkelledarna och deras behov av ledarutbildning. Vi kunde konstatera att 8 av 10 ledare pekade på den positiva effekt deras cirkelledarskap har för personlig utveckling och nytta i arbetslivet. Att ha en utbildning i att hantera en grupp är i dag viktig kunskap i arbetslivet och ett minskat landstingsanslag påverkar även denna del negativt då färre ledare får delta i cirkelledar-utbildningen.

Sammanfattningsvis vill vi peka på att redan en liten ytterligare sänkning genom ”tröskeleffekten” kan få betydande negativa effekter.

Bildningsförbundet Mittnorrland

1 kommentar:

Rusan sa...

Oj Bra skrivet. Har du skickat detta till Sigbjörn? (Undrar hur hans föräldrar kom på hans förnamn?