Sidor

lördag 19 mars 2011

No168 lördag den 19 mars

Förnedrings TV
Har just sett första avsnittet av "Är du smartare än en femteklassare"?
Man frapperas av hur dåligt kunskaperna sitter kvar från skoltiden. En så enkel fråga som vilken jordart som 3/4 av landets yta täcks av, eller hur många milliliter det går på 1,5 liter. Men det känns skönt att femteklassarna klarar det. Hopp om framtiden alltså. Men frågan är hur länge de har kunskaperna kvar? Det var många olika saker, tabeller, formler som vi fick lära oss under skoltiden, men sedan har den inte används och därmed fallit bort.

AFASI
Samma sak gäller de som drabbas av Afasi eller Stroke, då de varit på rehabilitering på sjukhuset och kommer hem, så är det ingen som fortsätter arbetet med att träna Afatikerna. Det betyder att de ännu snabbare glömmer bort det de lärt sig för några månader sedan. Landstinget i Västernorrland håller på att införa s.k. "akutsjukhus" vilket betyder att de endast "lagar en patient" och sedan skickas de hem till tomma intet. Afasiföreningen i Västernorrland har tidigare haft ett anslag för att kunna bedriva rehab med s.k. PPR rum i Ö-vik, Sollefteå, Härnösand och Sundsvall. Där har hundratals patienter fått möjlighet till hjälp genom föreningen. Nu hotas verksamheten då man tar bort anslaget. Vidare så finns det endast en logopedtjänst i hela länet. Det finns behov av minst 7 tjänster. Men även där har landstinget eliminerat den möjligheten. Tänk om... Sigbjörns avtalpengar istället gick till rehab....

Kändisar
Idag träffade jag Joacim Cans som medverkade vid en musikcirkelledarutbilning i Härnösand. Ett tjugofemtal ungdomar och vuxna deltog i utbildningsdagen som leddes av Mats Jönsson NBV Göteborg. Joacim var körledare i körslaget för något år sedan, 2008 tror jag.

I övrigt så är jag nåk p.g.a. en smärre förkylning med massor av hosta.
På tal om förkylning så noterade jag i ett TV inslag i kväll att Ö&B lyckats göra en roligt reklam kring drycker, "Förkylda drycker"

Inga kommentarer: